(НА ЖИВО) Карадайъ при президента: Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната

България ПОЛИТИКА

За ДПС е чест, че беше във власттта, когато България влезе в ЕС, явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната. Това заяви лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ на консултациите при президента Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че политиците са изправени пред две предизвикателства – приемането на бюджета и важните закони и съставянето на правителство.

„Но има риск и от несъставяане на правителство и ако вървим по стандартната процедура, има риск това да доведе до неуспех със законодателната дейност и това ще доведе до рискове за пълноценната ни европейска интеграция и развитие. Всичко това се наслагва като сложна система от задачи, които трябва да реши този парламент. Казахте, че сте опозиция – какви са условията да преминете от опозиция към конструктивен фактор в този процес при положение че споделяте важни приоритети“, попита Румен Радев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че има пропуснати 20 дни след изборите, през които вместо да се занимаваме как да се структурира мнозинство в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма да определят едни законопроекти които да се разглеждат без да има субект, който да носи отговорноста за тези действия.

„България много спешно трябва да си напише домашното ясно, категорично, достойно и в много кратки срокове да се възползваме от средствата на ЕС, предвидени за България и много ефективно да ги насочваме към инвестиции в България. Затова трябват подготвени хора, които могат и знаят как това да се случи. Защото имаше едно мото по време на предизборната кампания „Има как“ от хора, които показаха, че не знаят как, а тук пред Вас стоят хора, които са доказали, че могат“, каза Карадайъ.

Според ДПС дефицитът от 3% е постижим. Относно законодателната програма Карадайъ коментира, че много от заложените в нея приоритети се припознават и от ДПС, но няма яснота за съдържанието и изхода на тези законопроекти и когато се говори за реформи, се вижда как всеки разбира различни неща.

Президентът Румен Радев изтъкна, че България се нуждае от стабилно правителство, за да изпълни заложените си цели и изрази надежда ДПС да помогне в този процес.

Днес държавният глава ще се срещне още „БСП за България“ и „Има такъв народ“, с което ще приключи кръгът от консултации.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

/БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *