Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и благоевградската общественост отбелязаха 172 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД

 172 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и благоевградската общественост отбелязаха 172 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето.

Участие в ритуал  по полагане на венци и цветя на паметника на Георги Измирлиев, в знак на признателност,  взеха: Илко Стоянов-кмет на община Благоевград, Радослав Тасков-председател на Общински съвет Благоевград, общински съветници, Доброволно формирование „Георги Измирлиев-Македончето“, представители на културни институти и политически партии, общественици, ученици, граждани.

Възпитаници на Пето СУ „Георги Измирлиев“ припомниха паметни моменти от живота и делото на българския революционер.

Роден на 21 април 1851 година в Горна Джумая в семейството на Димитър Стоицов Измирлиев и Тона Икономова-Измирлиева. Баща му Димитър е търговец на дребно, а майка му произлиза от хайдушки род от малешевското село Берово.

След цариградския период с помощта на Найден Геров постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873 година, юнкер в 59-и Люблински пехотен полк.

В края на 1875 година заминава за Гюргево. Избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България.

Георги Измирлиев – Македончето е виден общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви Търновски революционен окръг.

В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *