Данчев: Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована (ВИДЕО)

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА ЛЮБОПИТНО

„Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована. Производствената цена в момента би следвало да е около 2 лв. Цени от 5-6 лв. означават печалба от 3-4 лв. на бутилка за търговците”. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.

„Направихме пълна проверка на цените. За последните 3 дни Комисията за защита на потребителите е направила над 320 проверки. Вижда се, че масово цените са нереално високи, но се преследват и нелоялните търговски практики”, каза още той.

Богомил Манчев: Има спекула с цените на олиото у нас

Данчев даде за пример случаи, при които търговски вериги са публикували акции за стоки в брошури, които се е оказало, че или не са били налични в магазините, или са били налични в недостатъчно количество. „Затова сме сезирали и Комисията за защита на конкуренцията”, посочи Данчев.

Той е категоричен, че няма нужда от притеснения и презапасяване.

„Количеството слънчогледово семе, което е налично в България, е достатъчно. В момента то е около 1,5 млн.тона, като това е достатъчно да задоволи нуждите за производство на олио за следващите 4 години и половина”, отбеляза заместник-министърът на икономиката и индустрията.

„Недостиг на продукция няма. Щом големи търговски вериги си позволяват промоции, това означава, че има достатъчно количество, за да се задоволят нуждите на хората”, коментира той. 

Александър Сабанов: В момента слънчогледът е 2,10 за килограм, няма как олиото да е 2 лева

Димитър Данчев отбеляза още, че значителното нарастване на цените на основни стоки през последните месеци се дължи основно на високите цени на електроенергията и на вносните горива.

„Значителното нарастване и високата инфлация не е изолиран български феномен. Той е общоевропейски”, каза той. / Източник: Нова тв; Снимка: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.