Разбиха най-голямата мрежа за снабдяване с наркотици на ученици в Румъния

БАЛАКАНИТЕ

Полицията в Румъния е разбила най-голямата мрежа за снабдяване с наркотици на пазара в страната, чиято дейност е била насочена основно към ученици и студени, а комуникацията се е осъществявала чрез криптираното приложение Телеграм. 

Задържани са 16 души, съобщава телевизия Диджи 24.

Според съобщение на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) организираната престъпна група, осъществяваща посредничество между дилърите и потребителите, е сформирана през 2022 г., като по-късно към нея са се присъединили множество хора, включително малолетни. Дистрибуцията на наркотиците е била насочена основно към млади хора – ученици и студенти.

С помощта на въпросната платформа клиентите се свързвали с дистрибуторите и били насочвани към най-близкия местен дилър в зависимост от населеното място, вида дрога и други критерии. Дистрибуторите предлагали своите оферти в платформата, така че да стигнат до колкото се може повече клиенти.

Платформата за комуникация имала капацитет да генерира около 40-50 000 съобщения на ден, мнозинството свързани с начините на дистрибуция на наркотиците, потреблението, зоните на дистрибуция, както и ефектите от наркотиците, посочва ДРПОПТ.

Според разследващите в платформата са били регистрирани около 11 000 активни членове, предава БТА. 

При обиските, които били насочени основно към дилърите, са иззети сумите от 17 500 леи, 110 долара и 100 евро, 3,5 килограма канабис, 20 мобилни телефона, два 9-милиметрови патрона, 20 грама бяло прахообразно вещество (NSP), 228 таблетки екстази и 48 „марки“ LSD. Конфискуваните наркотици са били предназначени основно за уличния пазар. 

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *