Очаквам да започне поевтиняване, тъй като три седмици подред цените на едро падат, прогнозира Никола Стоянов

ТОП НОВИНИ

Очаквам да започне поевтиняване, тъй като три седмици подред цените на едро падат, прогнозира служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по Би Ти Ви. Суровините поевтиняват, три седмици подред поевтиняват цените на едро, а цените на дребно не поевтиняват, отбеляза той. „Ако успявахме до момента да спрем поскъпването, което мога да кажа, че постигнахме, сега вече искаме трайно намаление на цените“, каза Никола Стоянов. Според него вече четири месеца има спад на инфлацията, но е минимален и хората не го усещат. 

В началото на април Министерството на икономиката публикува за обществено обсъждане проект на Закон за надценките на хранителните продукти. „Това са продукти от първа необходимост, тъй като идеята на закона е с минимална административна намеса в пазара, да гарантираме, че ще има по един артикул на поносима цена за хората, който всеки ще може да си позволи“, обясни служебният министър. Той увери, че това няма да са заместващи и имитиращи продукти. 

Според него в момента, в който бъде приет законът, хората веднага ще усетят тази мярка. Това е все пак един законопроект, чакаме парламента, зависи от депутатите да го приемат, отбеляза обаче Никола Стоянов. По думите му идеята е след влизането в сила на закона, той да работи шест месеца, тъй като това е непазарен механизъм. 

Служебният министър на икономиката отбеляза още, че не може да се каже, че платформата за сравняване на цените вече е оказала ефект, защото е пусната от две седмици. „Със сигурност има сериозен ефект върху информираността – от една страна -на потребителите, от друга страна- дава и добра възможност за анализ и на контролните органи и на институциите“, каза Никола Стоянов. 

Той определи платформата като инструмент, който е много полезен – събира цялата информация, с която институциите разполагат, на едно място. Добавя към нея и информация от търговците на дребно, така че мисля, че е много полезен инструмент, посочи той. /бта, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *