Обвиненият за тероризъм българин Сергей Радков остава в ареста в Брюксел

ТОП НОВИНИ

Обвиненият в участие в терористична група в Брюксел българин Сергей Радков остава в ареста поне още месец заедно с останалите обвиняеми. Това реши съдът в Брюксел, който гледа мерките за неотклонение на задържаните.

Кметът на Антверпен е бил мишена на терористичната група, разбита в Белгия

В рамките на разследване за подготовка на терористичен акт на 27 март в три брюкселски квартала – Завентем, Моленбек и Скарбек бяха извършени претърсвания на домове и арести. Сред задържаните беше и българинът Сергей Радков. В същото време беше арестувана и друга група в Антверпен.

Задържаният в Белгия българин се е радикализирал бързо, каза пред БНТ говорител на федералната прокуратура

От федералната прокуратура на Белгия обясниха за БНТ, че 20-годишният Радков се е радикализирал в много кратък срок. Обвиненията срещу него са за участие в дейностите на терористична група.

До 30 години затвор могат да получат задържаните, сред тях и българин, за осуетения атентат в Белгия

Адвокатът на Радков поиска от съда той да бъде пуснат под домашен арест или с гривна за проследяване. Според нея Радков е вярваш мюсюлманин, но не и радикализиран и не е имал терористични мотиви. Съдът обаче не уважи искането й.

В ареста остават и останалите обвиняеми в другата задържана група в Анверпен, за които има информация, че са готвели покушение срещу кмета на града и лидер на една от най-големите белгийски партии Барт Де Вевер./bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *