Започна проверка на 446 машини за гласуване на склад

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Тази сутрин започна проверката на 446 машини за гласуване, които се намират на склад. Това каза за БТА Емил Войнов, заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Целта на проверката е да се види дали е инсталиран правилният софтуер. По график проверките ще са днес и утре, докато бъде инсталиран софтуерът на всички машини, обясни Войнов. Решението за проверките е било взето на заседание на ЦИК късно снощи. 

Относно становището на ЦИК, поискано с писмо от Министерството на електронното управление, за видеонаблюдението, Войнов обясни, че в съботния ден, ако секционната избирателна комисия установи, че има повреда в устройството, или на стойката за него, ще може да сигнализира общинската администрация. Това е залегнало в становището на ЦИК. От Министерството на електронното управление са предлагали да бъде сигнализирана Районната избирателна комисия. 

Ние предлагаме – общинската администрация, уточни Войнов. „Информационно обслужване“ има резервни смарт устройства и стойки, така че, ако в съботния ден бъде забелязана някаква техническа повреда, устройството да бъде заменено. В неделния ден изрично сме казали, че замяна не може да има, заяви Войнов. 

По инструкция секционните избирателни комисии са длъжни да направят проверката на устройствата за видеонаблюдение в съботния ден. След тестването устройството се изключва. 

Видеонаблюдение не се предвижда в секциите с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, домове за стари хора, арестите./дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *