ПРЕЦЕДЕНТ! Сатовча застрашена от провал на изборите в неделя, още няма нито 1 назначена СИК

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

3 дни преди изборите в неделя Сатовча е изправена пред реалната опасност да ги пропусне. Общината, РИК – Благоевград и ЦИК я вкараха в абсурден казус, чието решение се очаква от Върховен административен съд. Накратко хронологията е следната:

На 17.03.2023 г. в Районна избирателна комисия – Благоевград постъпва писмено предложение от Сатовча за съставите на секционните избирателни комисии, одобрени от проведените на 22.02.2023 г. консултации, на което са участвали представители на всички парламентарно представени в 48-ото НС партии и коалиции. На консултациите не е постигнато съгласие по отношение на разпределението в СИК № 15 и СИК № 22, където една от коалициите открива, че е ощетена за сметка на друга партия.

След извършена служебна проверка от РИК – Благоевград е установено, че при квотното разпределение на членовете на СИК действително не е спазена разпоредбата на чл. 92, ал. 6, според която всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член от състава на секционната избирателна комисия. РИК отстранява нередността, но понеже времето напредва, се възползва от чл. 91 ал. 13 от Изборния кодекс. Според него когато РИК не назначи в срок от 25 дни преди изборния ден секционните избирателни комисии, тя изпраща незабавно цялата документация в ЦИК. Вместо да направи служебно назначение, ЦИК обаче обезсилва решението на  РИК – Благоевград и й нарежда да си назначи сама членовете на СИК в Сатовча.

Следяща изкъсо какво се случва със секциите в общината, недоволната коалиция обжалва решението на ЦИК и я поставя в патовата ситуация да отмени собственото си вече отменено решение. Така казусът влиза във ВАС.

В понеделник съдът разпореди на ЦИК да окомплектова цялата административна преписка по случая „Сатовча” и да я изпрати незабавно във ВАС, като в разпореждането изрично е подчертано „незабавно“. Делото бе насрочено вчера за 13.00 часа, но до края на работния ден решение по него нямаше и най-вероятно то ще бъде огласено днес. Това означава незабавно назначаване на секционните комисии в Сатовча от ЦИК, издаване на удостоверения на назначените, след това поне 24 са задължителните промени в състава, които са неизменни на всички избори, издаване на нова серия от удостоверения, и всичко това трябва да се случи до събота, когато СИК-овете трябва да получат изборните книжа и бюлетините. 

Ако институциите не успеят да се справят до вдругиден с цялата тази сложна процедура, в която всъщност всяко решение е с 3-дневен срок на обжалване, ще се окаже, че в Сатовча в неделя сутринта няма да има нито една секционна комисия, освен назначените вече 4 подвижни секции за избиратели с трайни увреждания.

Лишаването на цяла община от право да гласува на парламентарен вот обаче ще е абсолютен изборен прецедент в България, на база който дори студент по право може да обяви целия вот на 2 април за недействителен./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *