„Вечер с Лудвиг ван Бетовен“ и оркестъра на Камерна опера – Благоевград на 4 април

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Младият пианист Симеон Гошев във „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“ и оркестъра на Камерна опера – Благоевград

На 4 април 2023 г., Камерна опера – Благоевград ще представи в зала „Яворов“ симфоничния концерт „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“. Солист ще бъде пианистът от Благоевград Симеон Гошев.


Младият Гошев живее и твори във Виена. За настоящия сезон 2022-2023 г. музикантът има богата концертна програма, включително соло концерти в залите на „Музикферайн“ във Виена, Кралския театър във Варшава, „Моцартеум“ в Залцбург и много други. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения на Виенските класици и композитори от XX и XXI век са високо ценени в Европа.


Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021-22 г.) той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти: голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, II награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и много други.


През февруари тази година Симеон Гошев изпълни концерта за пиано и оркестър №1 С dur Op. 15 от Лудвиг ван Бетовен съпроводен от Софийската филхармония. На 4 април, от 19:00 часа, в зала „Яворов“ в Благоевград предстои да чуем този концерт в съпровод с оркестъра на Камерна опера – Благоевград.


Първият клавирен концерт е завършен от Бетовен през 1797 г. и е изпълнен от него самия в Прага. В своя ранен творчески период – между 1795 и 1803 г. – Бетовен създава повече от 100 творби в различни жанрове. Всички те носят зрялост, композиционно майсторство и неповторима индивидуалност на Бетовеновия стил. Това ярко личи в Първия клавирен концерт, изпълнен с витална енергия, поетика и лъчезарна динамика.


В Симфоничния концерт „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“ oркестърът на Камерна опера – Благоевград ще изпълни още увертюрата „Егмонт“ и Симфония № 2, D dur, Op. 36 с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Маестро Красимир Топалов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *