Близо 48 000 души са загинали в резултат на земетресенията в Турция

БАЛАКАНИТЕ

Близо 48 000 души са загинали в резултат на земетресенията в Турция, съобщи вчера ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер, цитиран от Анадолската агенция.

„Общият брой на жертвите на земетресението към момента сред нашите граждани, както и чужденци, предимно сирийци, е 47 975 души. От тях 6278 са чужденци, предимно граждани на Сирия“, уточни той.

Над 3000 спасители продължават да работят в районите на бедствието, допълва БТА.

„В района все още продължават вторични трусове. Затова поддържаме спасителните екипи в готовност. Още около 300 спасители от други страни също остават там“, каза Сезер.

По думите му общо са регистрирани около 16 000 вторични труса, но през последните 10 дни интензивността им е намаляла.

Той също така посочи, че голяма част от световните запаси от палатки за настаняване на пострадалите са разположени или се доставят в Турция. Всеки ден от чужбина пристигат по шест самолета с палатки.

Двете опустошителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари в провинция Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусовете, последвани от хиляди вторични трусове, бяха усетени в 11 турски окръга и в съседните страни, от които Сирия пострада най-много./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *