ВСС отложи разглеждането на точката за отстраняване на Иван Гешев(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

„Доверието в главния прокурор е едва 8%“, посочи правосъдният министър Надежда Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила.

„Разследването на антикорупционния фонд, протестите от 2020 г. и упражняването на полицейско насилие, делото срещу Баневи, системата за случайно разпределение на делата – всичко това поставя под съмнение почтеността и независимостта на съдебната власт“, коментира правосъдният министър Надежда Йорданова на излизане от залата.

Тя отбеляза, че доверието в главния прокурор е едва 8%. „Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към Прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8% от хората, а с отрицателно мнение са 57%“, каза тя.

Йорданова посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите. „Според главния прокурор е обидно в 21 век отстраняването му да се изисква с изрезки от вестници. Показаното надменно и неглижиращо отношение към медийните публикации е показателно за дълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби“, каза Йорданова.

„Това е политическа атака, която се води срещу Прокуратурата. Бих препоръчал да се прочетат решенията на Консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделение на властите. Не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала“, отговори Гешев.

Част от присъстващите призоваха политиката да напусне залата. „Нека да остане само правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка“, каза Георги Чолаков./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *