Българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова посети хуманитарния склад на Детския фонд на ООН в Копенхаген

България СВЯТ

Българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова посети хуманитарния склад на Детския фонд на ООН в Копенхаген, Дания. Това е най-големият хуманитарен склад в света и е изграден от УНИЦЕФ в десетилетията след края на Втората световна война, за да помага на децата в Европа, а в последствие и по целия свят.

В днешно време хуманитарният склад доставя образователни, хигиенни, медицински материали и оборудване в над 193 държави, вкл. за засегнатите от конфликта в Украйна деца и семейства. Наскоро организацията достави в рамките на механизма COVAX и над 1 милиард ваксини срещу COVID-19 в различни точки на света (извън Европейския съюз) – което е най-голямата досега логистична хуманитарна операция в историята.

Oт десетилетия насам УНИЦЕФ е най-големият доставчик на детски ваксини в света и ежегодно достига до половината детско население на планетата с животоспасяващи ваксини срещу полиомиелит, дребна шарка, неонатален тетанус и други. Благодарение на масовата имунизация срещу предотвратими заболявания смъртността на деца под 5-годишна възраст е намалена драстично, а част от предизвикващите епидемии заболявания в миналото на практика са заличени в съвремието.

Министър Сербезова бе придружена от Главния държавен здравен инспектор на България доц. Ангел Кунчев и Н.Пр. Посланика на Р България в Дания Светлан Стоев. Ръководството на хуманитарния склад на УНИЦЕФ благодари на Правителството на България за това, че дарява част от ваксините срещу COVID-19 на други нуждаещи се държави, както и за това, че произвежда БЦЖ ваксината, която УНИЦЕФ закупува и разпространява по света.

В България УНИЦЕФ работи с Министерство на здравеопазването по редица приоритети, сред които подкрепа за майчино и детско здраве, за психично и обществено здраве, за деца с увреждания.

Посещението на проф. Сербезова и екипа ѝ в хуманитарния склад на УНИЦЕФ се състоя в рамките на визитата й в Копенхаген за среща с ръководството на СЗО и подписване на ново двугодишно партньорство между Правителството на България здравната агенция на ООН, с която УНИЦЕФ също активно работи./UNICEF Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *