ЦИК: Вече няма да се отпечатват разписки от машинния вот

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Вече няма да се отпечатват разписки от машинния вот. Това каза на брифинг пред медиите зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде „Фокус“.  

По думите ѝ след промените в ИК няма да се отпечатват от машините протоколи и разписки. 

„Документът вече се нарича бюлетина от машинното гласуване. В началото на изборния ден и в края ще се отпечатва начален и краен отчет. Това се прави, за да се види, че няма записано нищо, тоест във всички места, в които се извършва запис са с нулева стойност. Във финалния отчет се вписва колко избиратели са гласували. ЦИК взе решение, че във всички СИК извън страната ще има по една машина за гласуване. Очаква да се определи броят на местата, в които ще има гласуване извън страната“, допълни Матева. 

Колко устройства и как ще бъде осъществено видеоизлъчването зависи от Информационно обслужване. Това заяви Росица Матева.  

„За включването на устройствата ще се извършва от председателите на СИК. В указанията ще бъде описано подробно как трябва да се случи това. От Министерството на електронното управление ще бъде подготвен и видеоматериал как да се извършва самото излъчване“, обясни Матева. 

От ЦИК казаха, че няма да има отделно обучение за използване на видео устройствата в деня на изборите отстрана на РИК към СИК.

Където не може да се излъчва в реално време, трябва да се заснеме процесът по броене, а след това устройствата, на които са записите, се предават на РИК. Записите ще дойдат в ЦИК и ще се публикуват на същата платформа, на която ще бъде излъчвано броенето в реално време. 

Подадени са общо 47 388 заявления от 77 чужди държави. Добавени са 15 подадени заявления на хартиен носител чрез дипломатически и консулски представителства. Това ще бъдат заявленията, които ще бъдат обработени от ЦИК. До 11 март ще бъде обявено решението за окончателните места и броят на секции за гласуване извън страната

От ЦИК заявиха, че са регистрирани 4573 лица, над 1000 човека от тях са регистрирани в повече от един изборен район, в два. От тези кандидати 1342 жени, а 3231 са мъже, което е почти една трета разлика в съотношението. 

ЦИК е взела също решение, че във всички СИК в страната и извън нея ще има по една машина за гласуване. Няма да има СИК, в които да има по две машини. Очаква да се определи броят на местата, в които ще има  машинно гласуване извън страната.

„ЦИК напомня, че до 18 март е срокът за подаване на гласуване по настоящ адрес. Обстоятелството, че преди са гласували на този адрес, не означава, че пак ще бъдат вписани. На същата дата изтича срокът за подаване на заявления за подвижни секции за хора с увреждания. Няма яснота къде гражданите ще могат да наблюдават процес от броене на бюлетините. Това зависи от “Информационно обслужване“, каза още Матева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *