Икономист: Правителството не може да направи почти нищо за сваляне на цените

ТОП НОВИНИ
novini.bg

България

https://83b18d3a8069254cb0a1cdd9f6f9156a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Икономист: Правителството не може да направи почти нищо за сваляне на цените

  • 04 март 2023 09:55
  • 1205
  • 23
Икономист: Правителството не може да направи почти нищо за сваляне на цените

© Фейсбук12

Добави коментар

Слушай новинатаСлушай новината

0 seconds of 1 minute, 7 seconds

Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците си мислят, че могат да влияят, се заблуждават. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ икономическият експерт Кузман Илиев по повод последните изявления на служебния кабинет за мерки за сваляне на цените на основни хранителни продукти.

По думите единственото, което може да направи властта, са условия, които да направят българските производители и предприемачи конкурентноспособни. А това, което може да свали цените, е поведението на потребителите, които започват да купуват по-малко, когато не могат да си позволят високата цена.

„Идеята е да се намали социалното напрежение и на хората да им се хвърли нали някаква такава димка, че видите ли ние правим нещо“, допълни икономистът по повод мерките на служебния кабинет.

Според него вина за високите цени в България има погрешната дългова политика през последните няколко години. „Тези пари се вкарваха през пенсии и заплати, хората харчат – цените се вдигат“, уточни Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *