Близо 6,5 млн. лв. ще струва видеонаблюдението при броенето на бюлетините

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ПОЛИТИКА

Министерски съвет одобри отпускането на близо 6,5 млн. лв. за техническото осигуряване на видеонаблюдението след края на изборния ден.

Парите ще послужат не само за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, изграждане на информационна система за тяхното управление, видеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите. Това обяви министърът на електронното управление Георги Тодоров.

С това бюджетът, отделен за организация на предсрочните парламентарни избори, става близо 93,5 млн. лв.

„Видеозаписите от броенето трябва да съхраняват офлайн, така че да са достъпни за всички, които искат, да ги прегледат. Ще бъде изграден нарочен сайт, различен от сайта на ЦИК и на „Информационно обслужване“ или държавния частен хибриден орган, за да се гарантира сигурността на излъчваната информация“, посочи Тодоров.

Георги Тодоров допълни, че ще бъде изграден специален интернет сайт, където ще бъде гарантирана сигурността на излъчваната информация.

Министърът на електронното управление: Не трябва да има съмнения за непрозрачни и нечестни избори

Той припомни, че предстои Централната избирателна комисия да излезе с методически указания относно това как точно трябва да се осъществи видеонаблюдението и излъчването, а ангажиментът на Министерския съвет е единствено да осигури техническото обезпечаване на процесите./novini bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *