Д-р Калоянов: До дни област Благоевград влиза в „зелената“ зона

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

Към днешна дата заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград е 92 на 100 000, а в сравнение със страната като средна заболеваемост е 416 – няколко пъти по-ниска. В лечебните заведения в областта към този момент от инфекцията се лекуват 71 лица – в МБАЛ-Благоевград – 21, МБАЛ „Пулс“ – 8, МБАЛ „Иван Скендеров“ гр. Гоце Делчев – 23, Разлог – 6, Сандански – 9, Тубдиспансера – 2, Специализираната болница по онкология „Св. Мина“ – 4 – това съобщи за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция.

Точно преди 2 години – на 8 март 2020 година в България бе регистриран първият случай на COVID-19. От тогава страната ни премина през 5 вълни на пандемията, като последната все още отшумява.

 „За тези 2 години официално потвърдените случаи за преминалите през инфекцията са 49 045 лица. От тях излекуваните са 47 473, битката с инфекцията загубиха 1 313 лица. За този двугодишен период се видя, че по време на такива трудни периоди трябва да е налице изключителна самодисциплина. Спазваха се мерките при карантина от голяма част от хората, но имаше и такива, които отричаха съществуването на инфекцията. Процентът на ваксинирани като цяло е малък, но по мои наблюдения имаше немалко граждани на различна възраст, които идваха в РЗИ и доброволно се имунизираха.

В област Благоевград имунизираните са 150 000, от които със завършен курс са 72 000. Наблюденията сочат, че за тези две години станахме по-отговорни за здравето си. При първата и втората вълна нямаше лекарства, ваксини, предпазни средства, докато сега системата е по-подготвена, хората са по-информирани и няма този страх, който го имаше в началото от неизвестното“- обобщи 2-годишния период от началото на пандемията д-р Калоянов.

Предвид общия брой ваксинирани в страната и преболедували, към този момент до голяма степен може да се говори за колективен имунитет. Той уточни, че не съществуват никакви проблеми да бъдат имунизирани украински бежанци при заявено от тях желание, както и да им бъде оказвана специализирана медицинска помощ.

В МБАЛ-Благоевград има определени 40 легла за тях, както и 5 легла в отделението по неонатология за новородени.

Прогнозата на д-р Калоянов е, че до дни област Благоевград влиза в „зелената“ зона за COVID-19, а до месец и половина обстановката да се нормализира в цялата страна./БНР, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *