Животновъди готвят блокади на ключови пътни артерии в цялата страна

ТОП НОВИНИ

Животновъди от Югозападна България излязоха на пробен протест в неделя вечерта, като се стигна до блокада на движението в района на Кресна. Пред „Фокус“ Иван Чалъков, животновъд от Сандански коментира, че спирането на движението е било за 2 – 3 минути, като идеята е била да се покажа какви действия ще предприемат ако исканията им не бъдат чути.

„Мислим да правим протести нощно време, защото тогава нямаме работа по фермите и ни е по – удобно. Исканията са ни да пуснат до края на следващата седмица прием за украинските помощи. Цяла Европа получиха парите си още през месец февруари. Ние не получаваме нищо. Имаме проблеми с новите наредби в стратегическия план, които в момента са изготвени. Има неща, които не ни дават да комбинираме различните мерки. Особено ако човек има хуманно отношение към животни. То какъв животновъд си ако нямаш хуманно отношение към животните“, коментира Чалъков.

Той каза още, че има проблем и с Наредбата по агроекология. В момента тече обществено обсъждане. По думите му има неща, които не им харесват, затова са пуснали своите предложения за редакции по наредбата.

Чалъков подчерта, че в момента, в различни региони на страната се провеждат събрания на животновъдите, на които се коментират последващите действия, които ще предприемат, ако исканията им не бъдат уважени. Плануват се блокади на ключови булеварди в по – големите населени места, както и блокади по главни пътища и магистрали, където има интензивен трафик, дори вечер.

В сряда се очаква да се проведе Консултативен съвет по животновъдство, отбеляза животновъдът от Сандански.

„Ще видим какви решения ще вземат. Ние сме скептично настроение. Безвластието ни се отразява жестоко“, подчерта Иван Чалъков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *