Меджидиев: Екипите и площадките за медицинските хеликоптери трябва да са готови до май

ТОП НОВИНИ

Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени площадките и хангарите в страната за медицинските хеликоптери, които трябва да транспортират болни пациенти до София.

Това заяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му до средата на април месец трябва да приключи и обучението на медиците за въздушните линейки.

Специалистите, които ще обслужват пациентите в медицинските хеликоптери, ще се обучават във Военно медицинска академия.

„Те първо трябва да минат на тестове, за да се види дали могат за летят. През катедра авиационна медицина при проф. Алексиев. След това започват обучението. В средата на април, най-късно в края на април те ще бъдат обучени. Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента, е с всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, където да кацат хеликоптерите, координационен център в София, преди да дойдат хеликоптерите. Това трябва да се случи преди май месец, за да може преди да дойдат първите два хеликоптера през юни-юли с екипажите, ние трябва да сме напълно подготвени”, заяви д-р Меджидиев.

Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас. Водещи специалисти от болница „Пирогов” днес ще извършат безплатни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас напълно безплатно./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *