Българите в Щатите скърбят: Почина легендарният Бай Донко

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Почина един от създателите на българското сдружение в Сиатъл Донко Драганов.

Новината съобщи сайтът на българите в Калифорния BulgariCA. Бай Донко, както го наричат там, си е отишъл от този свят на 20 февруари в Сиатъл на 80-годишна възраст.

Той ще бъде запомнен като един от радетелите на българската кауза по Западния бряг на Съединените американски щати, човек помогнал на много българи, пише изданието.

„Беше касиер (ковчежник), винаги имаше пари за празници, дори за агнета всяка година през месец май. Винаги, ама винаги е правел нещо, по всяко време откакто си го спомням, от 90-те години. Голям човек. Голям българин“, разказа сънародникът ни Ангел Славов Йорданов пред BulgariCA.

„Страхотен човек. Познавам го от първия ден, откакто съм в този град, от тридесет години”, споделя друг българин във Вашингтон – Ивайло Йонев.

След кончината си Донко Драганов оставя съпруга, двама сина и внуци. Единият му син е управлявал вертолета на президента на САЩ (2009–2017 г.) Барак Обама.

Донко Драганов пристига в САЩ в края на 60-те години на миналия век, заедно с приятеля си Илия Миланов. Поканата и визата си за престой в страната той получава от българина Ангел Славов Йорданов, който и до днес живее там.

„Още докато учеше в Строителния техникум и искаше да бяга с един приятел Илия Димов Миланов, аз им дадох инструкции за маршрута до Италия, рейсове, граници, как да се ориентират в тъмното, какво да говорят на местните и ако ги хванат. Съжалявам да чуя, че е починал… Преди два-три месеца си гостувахме. Беше много доволен и щастлив с децата си. Ние сме така старото поколение, радваме се на деца, наследници, аз имам дъщеря и двама сина,” завършва разказа си Ангел Йорданов от Финикс.

“С прискърби научихме, че обичаният от всички ни бай Донко е починал вчера (б.р.: на 20 февруари)!

Бай Донко е от “старата” емиграция и от българите, които не отказваха помощ на никого.

Като се преместих в Сиатъл се запознах с него на първият ми 24 май тук. Той е основоположникът на тази традиция в Сиатъл и всеки път винаги в негова чест се събираме в един същи парк, до езерото Самамиш, по повод Деня на българската азбука и просвета.

Поклонението ще бъде в събота, 25 февруари, от 13 часа в дома му:

16961 SE 149th st
Renton WA 97059

/action-newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *