Радев: Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия“. Това каза президентът Румен Радев по време на изказване пред журналисти.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че България не може да си позволи санкции срещу Русия за газ и петрол. „Премиерът е прав”, категоричен бе Радев.

„Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ловят сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера”. Така той отговори на въпрос дали има пробив в националната сигурност във връзка с това, че по време на честванията за 3 март на Шипка премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки.

„Не е работа на министри да дават оценка на работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, който всички българи очакват”, добави той.

„Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Знаем, че допреди година това беше практика в работата със службите и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото път. Разбира се, че няма да искам оставки”, каза още президентът.

Той посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи. „Проблемите са тежки, изключително дълбоки и не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси йодни таблетки и т.н.“, каза той.

„Очаквам от ресорните министри, институции и законодатели енергични мерки за създаване на Единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите и изпълнението на всички тези неотложни мерки, които набелязахме на срещата”, посочи Радев. /Nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *