Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните

България

40% от бюджета на всяко българско семейство отива за храни, заяви пред БНТ и „Денят започва с Георги Любенов“ земеделският министър Явор Гечев.

По думите му секторът с храните не се държи адекватно по отношетние на ценообразуването за разлика от другите сектори. Той изтъкна, че правителството е положило усилия за успокояване на производството, включително компенсации за тока и газа, което е довело до спад на цените в другите сектори.

Как се променят за един месец цените в България

„Цените на производителите в България са горе-долу като в цяла Европа, но нашите производители взимат по-малко субсидии. Емблематичният пример е с млякото. Когато изкупната му цена е 85-90 ст., минава през преработка, слага се в шишетата, минава през пастьоризация, за да отиде до магазина към 1,30 лв., а оттам нататък е необяснимо как се продава на 3,50 лв. Това са тежки аномалии в цените. Имаме и много сигнали за тези аномалии. Нека хората да подават сигнали“, заяви той.

1 thought on “Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните

  1. E, как надуват ги търговци и магазини и от много те време живеят на гърба на бедния българин,той да мре-ядем се един друг, като псета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *