Граждани и община обединяват усилия за хуманна борба с безстопанствените кучета!

ТОП НОВИНИ

Проблемът с безстопанствените кучета в Благоевград не може да се реши за един ден, необходими са съвместни усилия на граждани и община, е изводът, който може да направим след днешната среща между кметът Илко Стоянов и благоевградчани, станали жертва на нападения от четириноги.

По време на срещата стана ясно, че на ден има между 3 и 5 човека, които подават сигнали за нападения от бездомни животни, което е сериозна цифра. Община Благоевград от своя страна полага ежедневни грижи за справяне с проблема, но действията, които може да бъдат предприети са ограничени.

Кметът Илко Стоянов обясни, че Община Благоевград няма как да прибере всички кучета в общинския приют. Отделно от това според държавните нормативни разпоредби бездомните животни могат да бъдат прибирани в приюта за 2 – 3 дни, след което ако същите не бъдат осиновени, следва да бъдат върнати там, от където са взети. Без значение дали кучето е агресивно.

Актьорът Иван Тодоров, който преди броени дни стана жертва на нападение от глутница бездомни кучета призова Община Благоевград да засили контрола и да бъдат предприети поредица от инициативи с цел повишаване информираността на обществото за сериозността на проблема. Освен това, според него, трябва да се работи по – активно във връзка с кампании, които да имат за цел осиновяване на бездомни кучета.

Владислава Асенова, която е директор на Общинския приют пък коментира, че за периода 01.01. 2022 – 31.12.2022 година през приюта са преминали общо 529 кучета, от тях кастрирани са 452.

Оказва се обаче, че всеки ден биват поддавани и по над 5 сигнала за изхвърлени домашни любимци, което допълнително усложнява ситуацията. В тази връзка Асенова призова собствениците, които не възнамеряват да отглеждат повече кучета в домашни условия, да кастрират своите четириноги приятели.

По време на срещата стана ясно също, че в Благоевград много често се появяват кучета от други населени места. Кметът Илко Стоянов постави на дневен ред и въпроса за необходимостта всяка една община в Благоевградска област да има свой приют за бездомни животни, тъй като към днешна дата единствено в Благоевград има такъв.

Кметът предупреди, че се предвижда затягане на контрола спрямо собствениците на домашни любимци, които по закон следва да ги регистрират в общината. Нарушителите ще бъдат санкционирани. Той коментира, че след последната съвместна акция с полицията, насочена именно към собственици на кучета се е повишил броя на регистрираните кучета, като преди това са били по около 40, към днешна дата вече са над 100.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *