Изпращаме помощ за пострадалите от труса в Сирия. Самолет „Спартан“лети до Бейрут(ВИДЕО И СНИМКИ)

ТОП НОВИНИ

България изпраща помощ и на Сирия, след тежкото земетресение този месец, отнело живота на десетки хиляди. 

В 10 часа тази сутрин военен самолет „Спартан“ ще откара помощта до столицата на Ливан Бейрут, а от там тя ще бъде транспортирана до Сирия.

Сутринта на летището отиде вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Още на 8 февруари се свързах с еврокомисаря по управление на кризи г-н Янез Ленарчич и уточнихме с него, че ние искаме, освен да подпомогнем Турция, което вече беше факт, да подпомогнем и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която, не се контролира от сирийското правителство. Г-н Ленарчич подробно ми обясни какви са възможностите да се осигури помощ. Задействахме механизма и вчера, за радост, получихме потвърждение от сирийската страна, което беше условие да се изпрати помощта. Незабавно беше взето решение на Министерски съвет. И както виждате сега помощта е натоварена на спартана и ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск“, каза Иван Демерджиев.

Помощта е и в отговор на поискано съдействие, изпратено до Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита.

По заповед на Демерджиев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Българския червен кръст са подготвени за изпращане палатки, 1680 одеяла и 504 комплекта спално бельо. 

За готовността на страната ни да изпрати помощ за Сирия през Бейрут съобщи вчера пред БНР и главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“:

„Пратка, която да бъде натоварена всеки момент на „Спартан“-а и да бъде транспортирана до Бейрут, след което ще бъде транспортирана до Дамаск. Имаме палатки 5 броя, имам 1600 одеяла, в рамките на около 4 тона, т.е. това, което може да закара „Спартан“-а“.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *