Радев за поискания му импийчмънт: Партиите на войната нека първо да спечелят изборите

ТОП НОВИНИ

По повод някои призиви на бивши народни представители – нека е ясно, партиите на войната нека спечелят изборите, нека съставят правителство, нека поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които не могат да контролират. Така президентът Румен Радев коментира пред медии възможността за неговия импийчмънт.

„Против съм изпращане на въоръжение в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция и осъжда агресията на Русия. Но смятам, че конфликтът няма военно решение, а с незабавно прекратяване на огъня и с диалог“, каза Радев.

„Нека припомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-то НС за военна помощ за Украйна, там ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с възможностите на страната ни“, допълни той.

„Нека не забраняме, че се разминаха напълно с очакванията и надеждата на българите. Да не забравим, че този парламент се саморазпусна от страх – да формира правителство и да поеме отговорност. То саботира съдебната реформа, европейската интеграция, не прие закони, които отваряха пътя ни към Шенген и Еврозоната“, коментира още Радев и продължи: „Това НС прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от кабинета програма за модернизация на българската армия.“

Обединението ПП-ДБ се регистрира за изборите, Асен Василев заговори за импийчмънт на Радев

„Съпротивата срещу борбата с корупцията у нас е голяма и всяка помощ отвън е добре дошла. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Тя започва с приемането на закони за ефективна борба срещу корупцията“, каза още той.

Според държавният глава най-доброто средство повече български граждани да не попадат повече в списъка „Магнитски“ е да се ангажират депутатите със съдебната реформа.

„Американската страна гледа преди всичко техният собствен интерес и тяхната сигурност. С този закон „Магнитски“ те гарантират корупционни практики и явления да не преминат в тяхната финансова система. Това е силен политически сигнал, че трябва да се предприемат ефективни мерки“, допълни още той.

По думите му очакванията са за следващия 49-ти парламент приоритет да бъде приемането на правосъдната реформа.

„България е суверенна държава и никой отвън не може да ни постави никакви искания. Това обаче е силен политически сигнал – приемаме го като оказване на помощ от партньор, защото съвременната корупция не признава граници“, каза още той.

Президентът с реакция на новите санкции по „Магнитски“

Той смята, че „Магнитски“ ще повлияе на изборите: „Трябва да направим всичко възможно ние сами да се справим с проблемите, тогава чак ще имаме резултат.“/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *