Със скандали и 14 изключени членове приключи 50-ият юбилеен Конгрес на БСП

България ПОЛИТИКА

Със скандали и 14 изключени членове приключи 50-ият юбилеен Конгрес на БСП. След часове на напрежение висшият форум на Столетницата прие формулата на коалиционната политика и приоритетите на БСП.

БСП ще проведе референдум относно джендър идеологията в училище.

Конгресът на левицата одобри доклада на Корнелия Нинова и концепцията за нова програма, както и промени в устава на партията.

След бурно заседание конгресът изключи от партията членовете, които сутринта опорочиха форума. Така извън БСП останаха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.

Конгресът потвърди изключването от партията и на Кирил Добрев. А той от сутринта освирка с група делегати доклада на лидера Корнелия Нинова. Стигна се и до физическа разправа.

„Оставка… Пълно безобразие… Спираха и делегатите, излязохме на въздух малко и влизаме и не ни допускат …“ .

Част от делегатите се усъмниха в легитимността на заседанието на конгреса.

В дневния ред така и не се стигна до гласуването на точка за оставката на лидера Корнелия Нинова.

Евродепутатът Петър Витанов направи процедура по промяна и поиска първа точка да бъде прекратяването на правомощията на лидера на БСП.

„Защото, другарю Свиленски, докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, след като отдавна сме загубили посоката. Докога ще представяме за успех всеки един провал и удобно ще забравяме 700-те хиляди души, които са се отказали вече от нас? Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президент и с вътрешна опозиция и с машините, вчера сигурно и със Закона „Магнитски“. Докога ще откажем да носим вината? Вината носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. И истинският лидер, другарю Свиленски, истинският лидер, той умее да води битките, умее да печели битки, но умее и да предава щафетата тогава, когато с усилията си не може да подобри резултата. И сега към предложението – Когато нямате доблест…“.

Румен Гечев каза, че БСП не може да влиза в самоубийствени процедури преди изборите:

„Първо, БСП не може да влиза в самоубийствени процедури 5-6 седмици преди провеждането на изборите и тука няма значение как се казва председателят на партията, макар, че неговите качества имат значение. Ние защитаваме в случая и Българската социалистическа партия. Първо, предложението е противоуставно и това беше установено и в Националния съвет и в съответните ръководни органи на конгреса. И второ – как си представяте вие, днеска цял ден да обсъждаме въпроса за лидера на БСП, да принизяваме партията… Кой ще управлява партията до изборите, с какъв екип ще влезем в изборите, кой ще преговаря с БСП, така че този опит за атентат срещу БСП преди изборите, няма как да мине…“.

БСП няма как да се коалира с ГЕРБ. Референдум ще реши след изборите, с кого ще се коалират социалистите. Това подчерта в своя политически доклад лидерът Корнелия Нинова. Тя обяви, че с президента Румен Радев БСП има не лични, а идеологически различия.

Нинова призова да се сложи край на вътрешните битки.

БСП подкрепя референдума на партия Възраждане за референдум за еврото.

„Точно те, които години наред се хранеха от правителството на ГЕРБ и от режима на Бойко Борисов, и това го знаете, защото го виждате във всяка община, та точно те днес най-високо викат, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и че това вече е договорено, тези, които години наред са на хранилката на ГЕРБ с една единствена цел – да разбиват отвътре партията“, каза Нинова.

Лидерът на БСП определи Истанбулската конвенция като заплаха пред българското общество и семейство. Тя добави, че се оказва сериозен натиск върху БСП от страна на ПЕС.

„Но искам да декларирам пред вас, докато съм председател на БСП, няма да се предадем на този натиск. Като ме смените някой ден, правете, каквото решите. Но, дотогава ще отстоявам с всички сили и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета в къщи и, че сме майки и бащи. Това е ценностен избор“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *