Проблеми с изплащането на българските пенсии в Русия и в Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Заради войната с Украйна има проблем с изплащането на българските пенсии в Русия и в Украйна и съответно на украинските и на руските пенсии в България, научи „Хоризонт“.

Националният осигурителен институт не може да установи връзка с осигурителните институти в двете държави, за да получи и предостави ведомостите, съответно да преведе и получи необходимите средства. За проблема е потърсено съдействие от посолствата на двете държави в София, запознато е и социалното министерство.

Плащането на пенсии в Русия и в Украйна и съответно у нас е регламентирано със социални спогодби между България и Украйна и България и Руската федерация.

Националният осигурителен институт е готов да преведе българските пенсии. В Украйна и Русия те се плащат на всяко тримесечие, но не може да го направи за месеците от януари до март тази година заради липса на документи и ведомости.

За последните три месеца на миналата година са били преведени близо 265 000 лева към руския НОИ за 214 български пенсии и съответно 74 000 лева за 56 наши пенсии към Украйна.

Съответно руските пенсии, изплащани в България, са 5465 към края на миналата година. За да се плати сега от НОИ, трябва да постъпи превод от близо 1,700 млн. лева от Руския осигурителен институт.

Украинските пенсии, плащани у нас, са 1037, за което също се очаква превод от 179 000 лева от Украинския осигурителен институт. Между 8-и и 10-и март са фиксирани в споразумението с Руската федерация датите, на които у нас по принцип се плащат руски пенсии.

НОИ очаква реакции и съдействие от посолствата, или решение, което да се обсъди от българското правителство./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *