Благоевградчани: От 3 г. сме заложници на битката държава – община, това е пагубно за града!

ТОП НОВИНИ

Благоевград стана заложник на войната между институциите -само така може да се охарактеризира забелязващата се през последните години тенденция всички важни решения, вземани от ОбС, да се оспорват от областната администрация и да влизат в съда. Едва ли е случайно съвпадението, че това започна да се случва от момента, в който се разпадна тандемът между бившия кмет на града Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов, и двамата кадри на ГЕРБ. Тази констатация, направена от читатели на „Струма”, бе изпратена в редакцията ни с апела защо журналистите не проследите как във времето до 2019 г. Михайлов не върна нито едно важно решение на ОбС, макар че имаше широко поле за изява. Драмата настана, когато частичните кметски избори бяха спечелени от кандидата на ИТН Илко Стоянов, а през областта един след друг се завъртяха все кадри на БСП /областният лидер Валери Сарандев/ или близки до левицата /един от инициаторите за издигане на кандидатурата на президента Румен Радев – Николай Шушков/.

И държавата извади секирата. И превърна благоевградчани в залог на политическите битки. Защо, питат читателите.

През 2020 г., когато областният управител беше от ГЕРБ, а кметът на града Румен Томов беше подкрепен от БСП, Б. Михайлов върна решението на ОбС за разсрочване на кредит от 7 500 000 лева, изтеглен от екипа на предшественика му Атанас Камбитов. Нещо, което общините правят непрекъснато, и то без всякакви драми.

След промяна на конюнктурата Михайлов бе сменен от Сарандев и последният ведната спря изпълнение на решение на ОбС за Наредбата за отпускане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца, а казусът влезе в  Административен съд – Благоевград.

Няколко месеца по-късно новият губернатор Николай Шушков вкара в съда и решението за поемането на дълг от 17 млн. лв., с които градоначалникът възнамеряваше да направи от крайградския парк Бачиново модерно място за отдих на благоевградчани. Мотивът беше от типа „буквоядство на законовата уредба“ – решението е взето в противоречие на Закона за общинския дълг, според който инициативата за внасяне на предложение за поемане на общински дълг е единствено и само на кмета на общината, а то бе вкарано от група общински съветници.

Драмата имаше и втора серия – последва подписка за референдум, касаещ Бачиново, в която обаче 1/3 от подписалите се оказаха със сбъркани данни, тоест недействителни. Това накара Илко Стоянов да избухне срещу инициаторите за референдума и най-вече срещу губернатора, обвинявайки го директно, че умишлено пречат на развитието на града.

През декември 2021 г. Шушков върна решението на съветниците за увеличения размер на такса смет в Благоевград с мотив, че не е целесъобразно в кризата, когато се очаква домакинствата да имат сериозни финансови проблеми, да се вдига драстично размерът на таксата.

„Тук прозират сериозни политически амбиции. Този град или трябва да тръгне напред, или да остане без развитие. За второто има определени кръгове, които полагат неистови усилия и явно областният управител е човекът, който обслужва тези хора, категорично превишавайки правомощията си. Той си позволява да се произнесе по съдържанието на решение на ОбС и да го коментира, та това е нещо невиждано досега“, вбеси се отново кметът Стоянов. Той призова Шушков да оттегли жалбата си, касаеща решение на ОбС таксата да е 2.1 промила, защото в противен случай тази година благоевградчани ще плащат 2,9 промила, каквото бе предишното решение на съветниците. Губернаторът не го направи и сега, понеже по делото в съда още няма решение, благоевградчани броят близо 3 пъти повече за такса смет в сравнение с миналата година. Ако след някоя и друга година магистратите преценят, че таксата все пак трябва да е 2,1 промила, а не 2,9 промила, пари няма да бъдат връщани, а ще се обяви процедура на прихващане за таксите през следващата година, което всъщност отдавна ще е изядено от инфлацията.

Отново държавата забатачи огромния проблем с Покровнишкия мост, който вече повече от 1 година е затворен, а краят му не се вижда. Н. Шушков реагира за моста чак когато преди няколко седмици стана зам. министър на регионалното развитие, а можеше да ръчка държавата да си свърши работата с процедурите по избор на надзорници, с резервни мостови съоръжения и с решаване на проблема къде точно ще се закрепи тръбата за газа още докато беше областен управител.

Всъщност 14 месеца след като мостът бе компрометиран от придошлите води на Струма, надзорна фирма още не е избрана, няма решение къде ще се закрепят газопроводът и водопроводът за областния център, няма идея колко парите ще са нужни за допълнителното мостово съоръжение, което май ще се прави успоредно на новия мост, всъщност има само една избрана фирма за строеж на моста и едно обещание от държавната АПИ на 8 март т. г. най-късно да има разрешително за строеж. Строежът всъщност можеше вече да е на финала, ако областният управител  беше реагирал на искането на кмета от декември 2021 г. Покровнишкият мост да се включи в списъка с обектите за спешно финансиране от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, а не да се върти едногодишна процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител. Не стана и сега мостът все още е една химера.

След  провала с  моста държавата посегна и на децата в Благоевград, като разпореди залите за тренировка в парк „Македония“ да не се използват. Новият областен управител на Благоевград, сменил зам. министър Шушков, доскорошната му дясна ръка в областната администрация Стоян Христов, се опита да потуши недоволството на благоевградчани с нескопосано прессъобщение, според което нямало изрична забрана от страна на ДНСК за ползването на трите сгради. Оказа се, че има. Родителите на децата и треньорите им се събраха на протест, но и към днешна дата няма яснота как и кога ще завърши спорът между държавата и община Благоевград за годността на въпросните сгради.

Междувременно кметът Илко Стоянов води и друга битка на същия фронт – вече 3 пъти отказва да върне на държавата парка, който по-рано бе казарми, предоставени от военните на Община Благоевград за безвъзмездното ползване.

Битката държава-община всъщност далеч не е приключила. Преди месец новият губернатор Ст. Христов върна накуп на ОбС – Благоевград 6 решения, сред които продажба на стара и отдавна неизползвана линейка, на 3 жилища, на общинския дял в бившия ресторант „Куклите“, който в момента е сборище на наркомани, и др. За всяко от върнатите решения има дълга юридическа обосновка – като например объркана кадастрална карта, сбъркан етаж на едно от общинските жилища /в единия документ партерът е преброен за етаж/ и т. н. И така битката държава-общита продължава…

/struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *