Официално: Влиза в сила ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Забраната за внос на руски петролни продукти като дизел и бензин в ЕС влиза в сила от днес, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че тази мярка има за цел да ограничи допълнително приходите на Русия от продажбите им, а оттам и възможността ѝ да финансира войната си в Украйна.

Според последните данни на европейската статистическа агенция Евростат през октомври миналата година Русия е изнесла за ЕС петролни продукти като дизелово гориво на стойност над 2,3 млрд. евро. Само за Германия са доставени продукти на стойност около 558 млн. евро.

Решението за ембаргото беше взето през юни миналата година като част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и предвижда временно освобождаване на някои страни членки на блока.

Ембаргото на ЕС за руски петролни продукти трябва да допълни забраната за внос на руски суров петрол по море, която влезе в сила от 5 декември миналата година.

ЕС одобри налагането на таван на цената на преработения руски петрол

В допълнение към забраната за внос в блока, Европейският съюз и страни от Г-7 като Япония, Канада, Великобритания и САЩ се споразумяха да ограничат цената на руския суров петрол и петролни продукти, като разрешат само предоставяне на услуги, които улесняват износа за трети страни, ако руските стоки се продават под определени прагове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *