Пожарникар от Благоевград, награден от президента Радев, заедно със свои съседи, спазиха традицията и запалиха Сирнишки огън (СНИМКИ И ВИДЕА)

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ТОП НОВИНИ

Благоевградският пожарникар Ангел Величков (един от огнеборците, който получи специална награда от президента на Р България Румен Радев) отново спази традицията и с помощта на приятели и съседи подреди клада, за да бъде изпълнен обичаят на Сирни Заговезни – палене на сирнишки огньове, наричан още „Урата копата“ или „Орбалци“.

Неизневеряващи на традицията всички, които живеят в района покрай река Благоевградска Бистрица, срещу кв. „Вароша“, отново се събраха, за да наблюдават традиционното ритуално запалване на огъня.

Предвождани от пожарникаря и строго контролирани от него, 5 деца с факли в ръка, за да гонят злите духове, придружени от по-големи момичета и момчета, развълнувани и същевременно много отговорни, запалиха кладата.

Всички търпеливо изчакаха и когато получиха разрешение от организатора, изпълниха ритуалното прескачане по три пъти за здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *