КНСБ и КТ „Подкрепа“ предупредиха, че нагласата за протести рязко се повишава

България

Заради ниски доходи нараства социалното напрежение в дружеството „Български пощи“, в част от ВиК сектора, в градския транспорт в София и в средното образование. На обща пресконференция от КНСБ и КТ „Подкрепа“ предупредиха, че нагласата за протести рязко се повишава.

Ниските доходи са в основата на недоволството на работещите, които са готови за протести. Президентът на КНСБ Пламен Димитров:

„Хората не се вълнуват толкова много, че отиваме за пети път на предсрочни избори, а се вълнуват кога и по какъв начин заплатите им ще бъдат увеличени, така че да могат да си посрещнат сметките. Независимо отново казвам, че сме в предизборна ситуация и там каквото и да било друго. Обикновено знаете, че ние винаги сме се въздържали, така да го кажа, в такава ситуация да организираме протестни и стачни действия. Сега не е такъв случая – нито ще се въздържаме, нито можем да се въздържаме, защото хората няма да ни питат“.

Опасения, че ще бъде направен опит за пореден път кризата да бъде прехвърлена върху работещите изразяват и от КНСБ, и от „Подкрепа“. Те настояват за ръст на доходите, който да компенсира като минимум прогнозираната тази година инфлация от 15 на сто за всички работещи в частния и бюджетния сектор, а за агенциите на терен увеличението да е с 20%.

Настоява се също най-късно на 1 юни да бъде приет Бюджет 2023, като служебното правителство го внесе още в първия работен ден на следващото Народно събрание.

За минималната заплата се иска тя да е 850 лева, а от януари догодина 1000 лева.

Синдикатите заявяват желание да участват и в преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи и поетият ангажимент от страната ни да намали с 40% вредните въглеродни емисии.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов:

„Аз очаквам отсреща да ни кажат – ама това са неща, които вие сте приели, вие сте предложили. Ще кажа – да бе, да, кретени сме, да, тук няма как да изключим себе си. Говоря за българите, ние сме пак българи. Ще поема и това, ще включа и себе си в тези кретени. Ще кажа, да, кретени сме, но това са неща, които ние трябва да правим. България не е в състояние да изпълни тези ангажименти. Нашият проблем е в това, че ние изнасяме ток, и тия, които диктуват условията и правилата не могат да го преглътнат това, но се надявам да успеем да намерим възможност да се защитим, защото нали сме едно семейство и много се обичаме“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *