Крум Зарков: Механизмът за разследване на главния прокурор ще бъде приет от следващото НС

България ПОЛИТИКА

Според служебния правосъден министър липса на желание, а не време е обяснението, че 48- то НС не успя да приеме законовите промени, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор.

Механизмът за разследване на главния прокурор ще бъде приет от следващото Народно събрание, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на брифинг в сградата на ведомството.

По думите на Зарков липса на желание, а не време е обяснението, че 48-то Народно събрание не е гласувало механизъм за разследване на главния прокурор. 

Министърът каза, че днес е станало ясно, че в сегашния парламента няма достатъчен брой народни представители, които да желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. „Казвам „желание“, защото никога не е било въпрос на време“, заяви Зарков.

Във връзка с обвиненията, че е упражнил натиск върху това Народно събрание да приеме законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, уреждащ разследването на главния прокурор, Зарков отговори, че това е вярно. 

Той коментира обвиненията в натиск на председателя на правната парламентарна комисия Радомир Чолаков така:

„Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках като народен представител, натисках като протестиращ. В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава, тоест държава, в която никой не е над закона. И днес се обръщам към всички, които все пак няма да се откажат, че този натиск трябва да продължи. Ако нещо разбрахме през изминалия месец, то е, че без натиск няма да стане“, каза служебният министър.

Законопроектът по думите му ще бъде приет, защото е важен за българските граждани и защото „следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме“. На въпрос от кого ще е принуден следващият парламент, министър Зарков отговори – „от избирателите, от абсолютната необходимост да бъде решен един въпрос, който от прекалено дълго време тегне на шията на всички ни“. На уточняващ въпрос, каква ще бъде разликата със сегашната ситуация, министърът посочи, че „следващото Народно събрание ще бъде различно и там силите, които искат реформа, ще надделеят“./бнр, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *