България е на предпоследно място по корупция в ЕС според индекса на „Прозрачност без граници“

България

България е поставена на 72-о място в Индекса за корупция за 2022 година на международната организация „Прозрачност без граници“.

С индекс от 43 пункта, страната ни е предпоследна в Европейския съюз, след нас е Унгария. Все пак България отбелязва напредък в класацията с 6 места, тъй като през 2021 г. е на 78-о място.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция).

Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

Тазгодишният индекс отбелязва застой в борбата с корупцията по света, става ясно от класацията на „Прозрачност без граници“.

„Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде“, посочва Делия Ферейра Рубио, директор на „Трансперънси интернешънъл“.

Страните от Западна Европа, които през последното десетилетие обикновено заемат челните позиции, или се задържат на място или отбелязват спад в борбата с корупцията. Неправомерните влияния във взимането на решения и проблемите с върховенството на закона продължават да подкопават ефективността на правителствата, посочват още от организацията./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *