Премиерът: Няма опасност от война в България, рискът е свързан с ядрените централи

България ПОЛИТИКА

Посланикът на Русия Митрофанова се извинила на Петков и поела ангажимент оттук нататък да внимава с действията си и да не създава скандали

Назначаването на Янев за министър на отбраната днес се струва грешка на премиера, който бил изненадан от новината, че бившият министър ще прави партия

Проф. Тодор Тагарев става съветник на премиера за кризи

Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана с ядрените централи.

Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV. 

Най-голямата опасност, която аз видях, бе горящата сграда на техния АЕЦ. Това беше директна заплаха върху нашата сигурност. Другите заплахи са също големи, но рискът с ядрените централи за мен е номер 1 – като най-голяма потенциална щета за българското население, обясни той.

И европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се различни сценарии – частично влизане, провокации, но никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети, коментира Петков.

Така че война в България няма опасност, българското население трябва да е спокойно, увери премиерът.

Но, от друга страна, опасността тази война в Украйна да продължава много дълго време, да стане една ужасяваща война, където много хора умират, и да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да, има такъв риск, допълни той. Затова трябвало да се направят много бързи и спешни мерки. Няма плашим българското население, но трябва да сме готови – МС отпусна средства за таблетки йод, системата за ранно уведомяване, обясни премиерът.

Затова в понеделник той свиква специален щаб, който да сложи всичко това в оперативна готовност – Гражданска защита, пожарната. 

А негов съветник за организиране и реагиране на кризи става оттегленият в последния момент кандидат за министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Защо нямаме работеща организация при експремна ситуация, ако възникне в Киев – това е човек, който може да организира такава система най-адекватно, обясни премиерът.

Първият щаб бил с посрещането на бежанците. Той вече работи и тази криза беше овладяна. Има пълна координация за настаняване, документи, работодатели. Сега работим по втората част, където работим за всякакви сценарии – смятам да привлека топ специалисти, които да направят стратегията, обясни Петков.

Той разказа, че на всички КПП-та ще има специални фургони, където още от границата, като дойдат автобусите с бежанци, да бъдат обработени документите им. Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно трябва да стане.

За хотелите, в които ще бъдат настанени бежанци, имало два варианта – доброволци, които отварят вратите на хотелите си, да приемат бежанци.

И другите са тези, на които ще се плаща. Вече има организация за 40 лв. на човек от държавата – ще бъде платено и на тези, които вече са го направили. Ще има ясен канал и плащанията ще минават през Министерството на туризма, обясни премиерът.

Има сценарий за 5-10-50 хиляди човека и всички те са готови да се направи организация. Може да се използва голяма част от легловата база, няма да се строят нови убежища или друго. Ще е комфортно и работещо и самите бежанци да чувстват, че България ги приветства, а не само се опитва да си менажира кризата, коментира още Петков.

Запитан дали знае колко поскъпна животът от началото на мандата му досега, Петков отговори: Да. За тези 80 дни, в които съм премиер, имахме енергийна криза, която в момента се задълбочава заради войната в Украйна. Имахме инфлационна вълна, която беше функция на всички средства, които се изляха и в Европа, и в САЩ, които вдигнаха цялата инфлация в света. Имахме ковид криза, където продължиха да се отпускат помощи. И всички тези ефекти направиха поскъпване на живота.

Запитан колко струва един хляб, премиерът отговори: Зависи от хляба.

От понеделник държавата започва да изкупува огромни количества пшеница в държавния резерв, така че да може да се запази цената на хляба, за да не поскъпне, обясни той.

Пленът е да има готовност и да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г. Така че държавата застава много силно по тази тема, категоричен бе премиерът. Този резерв няма да е загуба – държавата го купува и ще отпуска всеки месец, така че да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва до световния, обясни той.

Държавата влиза като регулатор за две нещата – за пшеницата, и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално, обясни премиерът.

Но е много важно да се каже – политическата игра, която се призовава, г-н Борисов даже слушам в последните дни, сега да се отпускат количества от резерва – но ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, така че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза – не напразна паника във фейсбук, а наистина недостиг на горива, коментира Петков.

Резервът е близо до цялостния резерв от 90 дни, което е много добре. Като сега въпросът ни е – част от резерва ни е в България, друга част – извън. Искаме да увеличим количеството в България, допълни той.

Премиерът разказа и за срещата си с посланика на Русия Елеонора Митрофанова по-рано днес. Тя е била по негова инициатива и покана. „Защото това, което видях в последните дни, беше недопустимо за българската държава. Това, което тя изказа като пост официално от посолството, с обидни думи… Българската държава има самочувствието, че когато това се случи, не може да остане безучастна. Така че я поканих да обсъдим оттук нататък как би изглеждала една дипломатическа мисия, как уважението към българските институции трябва да бъде ясно изразено“, разказа той.

Позитивното от този разговор било, че получил лични извинения за поста във фейсбук. И получих лични уверения, че оттук нататък руското посолство ще внимава много и ще се отнася с уважение и респект към българските институции, така, както би трябвало да бъде през цялото време, каза Петков.

Запитан дали посланичката ще бъде отзована, както поискаха портньорите му от ДБ, Петков отговори: Това, което аз призовах, е всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие, да бъдат изпратени от нея обратно в Русия, за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случват. Комуникацията, която тя ме увери, че ще бъде конструктивна оттук нататък и ще бъде с уважение към българските институции, е добре да остане точно в такъв вид.

Запитан дали с Митрофанова са изяснили каква шпионска дейност са извършвали двамата изгонени от България дипломати, Петков отговори: Както можем да сме сигурни… такова обяснение не би имало голям смисъл. Аз я призовах – всички хора в нейното посолство, които нямат директна дипломатическа функция, да си отидат. Тя пое ангажимент и каза – оттук нататък наистина ще внимавам с всички мои действия, така че да не създавам скандали.

Попитан дали има притеснения за живота на премиера на Украйна Володимир Зеленски, Петков каза: Този човек показа лидерство. Показа как въпреки всички обстоятелства него не го е страх. Как той може да организира своята държава. И вярвам, че този много тъмен сценарий от първите дни вече няма да е такъв. И това, което правителството показа – устойчивост и готовност да се бори за държавата си.

Зеленски го помолил за всякаква възможна подкрепа. А Петков го уверил, че вече 8 камиона, пълни с медикаменти и всякаква хуманитарна помощ, пътуват към Украйна. Това което казах, че хуманитарна помощ от нашия резерв също ще бъде отпусната. Казах, че може да е сигурен, че България ще говори в един глас с ЕС и ще бъде подкрепяща страна, обясни премиерът.

Запитан какво означават думите му военно-логистична подкрепа за Украйна, премиерът допълни: Това включва всякакви елементи, като потенциални – жилетки, каски, всякакви неща може да включва. Но до този момент България е дала единствено и само хуманитарна помощ. До този момент България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие.

На въпрос дали ще изпращаме, Петков коментира: Ние сме много близо до този континент. Видяхме заплахите, които и Путин направи. Трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа. Това, което мога да кажа – както виждаме всички общоприети европейски действия, където не се изисква едностранни действия, ние говорим в един глас.

Премиерът определи отново като фалшиви новини това, че е искано от нас да изпращаме самолети.

Имаше много фалшиви новини. Това е част от хибридната атака за създаване на паника. Първо се говореше за 17 изтребителя. За мое огромно съжаление, ние нямаме въобще токлока като потенциал, коментира Петков.

Втората хибридна тема беше, че някакви хора бяха информирали различни войски, едва ли не, че ще бъдат изпратени в Украйна. Това е абсурдно и няма как да се случи, допълни той. Третата била за горивата.

Много е важно, понеже всички в момента имат страх от войната, да не се поддават на тези хибридни атаки. Всички граждани да следят официалните информации от правителството. Всичко друго е просто хибридна война, допълни премиерът.

По повод смяната на министъра на отбраната Стефан Янев премиерът обясни, че е много опасно, когато един министър говори със собствен глас, а не в координация с цялото правителство. Когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт, това е наистина некоординирана опасност, ние трябва да прецизираме всяка своя дума в момента, категоричен бе той.

Намеренията на Янев да създава партия били новина за премиера. Но за него било странно, че имало няколко поста по фейсбук от Янев и изведнъж, след като той го уволнил и НС гласувало неговата оставка, три дни след това той си правел партия. 

По повод думите на Янев каза, че не е негов министър, премиерът обясни: По принцип всеки министър трябва да е министър на България. Това, което казах – мой, беше защото исках да кажа, че е в това правителство от квотата на „Продължаваме промяната“. Никой министър не трябва да е собственост на никого, освен на българската държава.

Янев не бил препоръчан от президента като негов човек. Решението ни да го поканим беше на база добрата ни работа в първия служебен кабинет, обясни Петков. Сега погледнато, това било грешка.

Премиерът отрече да е заложник на БСП при смяната на военния министър.

По повод на скандала на връх Шипка, при който премиерът и шефът на парламента Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки, и исканата оставка на шефа на НСО премиерът обясни, че това е въпрос от компетенциите на президента. НСО е под президента – и аз призовавам президентът да направи ясен и точен анализ на ниво ръководство, дали всичко е направено по най-правилния начин, и да видим какво те ще решат, каза той.

Той благодари на екипа от НСО, който го пази, защото въпреки голямата опасност успели да се качат на паметника и да поднесат своите цветя. И екипът, който беше, се справи брилянтно. Друг е въпросът дали на ниво ръководство организацията е била направена по правилния начин. Когато знаят, че министър-председателят иска да се качи до паметника – дали е нормално да видим 1 метър оставени стълби в такова положение, коментира Петков.

Запитан кога ще се случи отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, което бе основна задача на новата власт, Петков отговори: Всеки ден, в който България се събужда с този главен прокурор, аз се чувствам, че сме изостанали с 1 ден от това, което искаме да направим. Поздравявам министъра на правосъдието – тя направи най-добрата аргументация, която може.

В деня за прошка, премиерът ще происка прошка от българския народ, че нещата не се случват с тази скорост, с която той се надявал. Но мога да уверя българския народ, че няма решение, което аз да съм взел като министър-председател, което да е под влияние на нечий друг интерес, освен българският, завърши Петков./24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *