Експерт: Високите цени на крайните продукти са чиста спекула

ТОП НОВИНИ

Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока е да се намалят и цените на стоките и услугите. Надявам се да има намаление. Това заяви Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България.

„Част от бизнеса може да си позволи намаляване на цените и вдигане на възнагражденията. Голяма част от високите цени на крайни продукти нямат обяснение – това е чиста спекула”, смята икономическият съветник Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя апелира управляващите, ако не успеят да накарат бизнеса, и особено прекупвачите, да нормализират цените, то да помислят компенсациите, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните потребители.

2022 г: Основни храни са поскъпнали на борсовия пазар с 15-30 процента

На въпрос относно това има ли среда бизнесът да намали цените, тя е убедена: „Имаше условия да не се увеличават толкова цените. Причините за увеличение бяха много през миналата година, но спекулата е огромна.”

„Не съм съгласен за твърденията за спекула. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки и услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина за поскъпването – това е цената на енергоносителите и горивата, които са част от разходите на всеки бизнес“, допълни Иванов.

Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите: „Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни.“/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *