Иван Шишков: Интерконекторът е едно от големите постижения на това правителство

ТОП НОВИНИ

Иван Шишков: Интерконекторът е едно от големите постижения на това правителство, обясни регионалният министър

„Едно от големите постижения на това правителство беше въвеждането в експлоатация на интерконектора. Когато започнахме работа, намерихме незавършен строеж и демотивиран строител. Това беше надпревара с времето. Това беше най-сладкото, което сме направили. Постигна се България да има газ на различни цени”. Това заяви регионалният министър Иван Шишков в предаването „Здравей, България”.

Относно пътищата, Шишков каза, че за да бъде спряно незаконното строителство, възлагано от държавата, той е предложил Изменение в закона за устройството на територията. Шишков обясни, че това не означава амнистия.

„Това означава, че ще има законен механизъм да бъде проверено. И това, което съответства на нормата, да може да го ползваме спокойно”, заяви Иван Шишков.  

Той обаче смята, че бившите управляващи не искат това предложение дори да бъде разгледано.

„Няма проблем да проверим участък. Специално за 4 и 5 ЛОТ на „Хемус” сме направили актове и протоколи, знаем незаконното строителство, което е извършено. Но за да продължим процедурата ни трябва законов механизъм”, каза Шишков.

„Започваме да правим актове за незаконно строителство и ще глобяваме строителите. Другият парадокс е, че трябва държавата да глоби сама себе си”, каза Шишков.

За магистрала „Струма”?

„Когато бях зам.-министър в предишния кабинет, открих свлачище малко преди Благоевград. То беше спряло строителството. Вече имаме проект за укрепване на свлачището. Най-вероятно до дни ще го одобря и ще започне укрепването. Това ще даде възможност, най-вероятно до 3 месеца, единият тунел да бъде пуснат в експлоатация”, каза Шишков.

Той допълни, че оптимистичните срокове за цялостен вариант на магистралата са пет години. 

За магистрала „Хемус”?

„Още 16,5 км успяхме да въведем в експлоатация. Последният участък от Боаза е въведен в експлоатация 2019 г. Оттогава освен говорене, нищо не се е случило. В първи, втори и трети ЛОТ сроковете бяха края на 2023 г. началото на 2024. Това, което намери служебният кабинет –  не се плащаше на строителите. Имаше критичен момент с първия ЛОТ, който беше най-напреднал, защото имаше едни греди, които конструктивно трябваше да бъдат поставени. Около Нова година това стана. „Хемус” започна отново да се строи”, каза Шишков.

Според него е лошо, че е предвидено най-късно да започне строителството на ЛОТ 2.

„4 и 5 ЛОТ са заложници на това, че НС не желае да одобри този закон. 4 и 5 ЛОТ са в парламента”, каза Шишков.

Що се отнася до винетките, Шишков каза, че заради случая „Пролеша”, е станало ясно, че има голям проблем в ТОЛ системата. По темата се придвижва законопроект, който предвижда до 3 глоби на година.

Шишков каза, че ако го поканят пак за министър – не вижда проблем.

Ако президентът прецени, ако мога да бъде полезен, бих приел, каза Шишков.

/nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *