НСО свали охраната на Кирил Петков, ден след статията в Die Welt

ТОП НОВИНИ

Oхраната, осъществявана от НСО, върху Кирил Петков е свалена и той ползва вече само шофьор и кола, пише Novini.bg. 

Зa свалянето на охраната Петков е бил информиран лично от шефа на НСО ген. Емил Тонев, твърдят източници близки до службите. Не са ясни причините, поради които охраната му е намалена. От пресцентъра на „Продължаваме промяната“ потвърдиха новината и заявиха, че от днес бившият премиер позлва само шофьор и кола на НСО. Novini.bg потърси и НСО, но от службата за охрана отказаха коментар по темата с мотива, че „не обсъждат въпроси, свързани с охранявани лица“. 

„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

Интересно е, че свалянето на охраната става само ден, след публикацията в Die Welt за подкрепата, която коалиционният кабинет на Кирил Петков е осигурил на Украйна. Разследването на Die Welt нарече действията на Кирил Петков и Асен Василев „смелост в точния момент, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависимостта си от Русия и притесненията от руска агресия, България намери креативен начин да застане до Украйна“. Външният министър на Украйна Димитро Кулеба допълни: „Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията. Историята е проста. Докато някои в България застанаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и ни помогна да се защитим от един много по-силен враг“.  

Христо Грозев: Има рискове от саботажни действия против военната промишленост на България от Русия

За дълбоко проникване на руски агенти в българската политика сигнализира и разследващия журналист Христо Грозев, единственият чуждестранен журналист, обявен за издирване от режима на Путин. Преди ден той алармира за възможни провокации от страна на руските агенти в България. Приносът на България, с фокус върху ролята на Петков и Василев за налагането на икономически санкции върху Кремъл в началото на войната, беше широко отразен и в руските медии. 

Припомняме, бившите премиери и шефове на парламента имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. До момента от министър-председателите с такава се ползваха Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев. По закона на всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител. 

През ноември по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бе променен правилникът на НСО и специална комисия решава дали има реална заплаха за живота на бившите премиери и шефове на НС. Мотив за промяната бе честата смяна на министър-председатели и шефове на парламента в последните години, което много завишило разходите на охранителната служба./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *