Над милион ваксини срещу Ковид ще са с изтекъл срок до юни 2023 г.

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

За периода от 02.08.2022 г. до началото на януари 2023 г. е изтекъл срокът на годност на 657 762 дози от ваксината Comirnaty, и на 271 910 дози от ваксината Spikevax. Това съобщава служебният здравен министър Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос.

Към 30.06.2023 г. от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на годност на близо милион /956 146/ дози от ваксината Comirnaty, и на 15 780 дози от ваксината Spikevax, и на 9 420 дози от ваксината COVID-19 Valneva.

През ноември 2022 г. е инициирана кореспонденция с Министерството на външните работи за проучване от дипломатическите представителства на Република България относно желанието на техните държави да получат ваксини срещу COVID-19 чрез препродажба или дарение и по-конкретно на ваксина Comirnaty и JCOVDEN. До момента единствено Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването за това, че Полша разполага с достатъчни количества на ваксини срещу COVID-19 и няма потребност от получаване на допълнителни количества.

Шри Лнака също няма нужда да им се изпращат ваксини от България, става ясно от нота на посолството на Шри Ланка във Варшава.

На 02.01.2023 г. по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС е било получено известие за това, че Република Малдиви е подала заявка да получи дарение от 30 000 дози от ваксината на Пфайзер – ВА.4-5 (със срок на годност 31 юли 2023 г.). Точка за получаване е Международно летище – Виена, допълва още здравният министър. Предстои уточнение на детайли по отношение на възможността за дарение, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната. В случай че тези условия са приемливи за Малдивите, то дарението ще може да се реализира съобразно изпратените от Европейската комисия образци на двустранно и тристранно споразумение за дарение, които до настоящия момент са използвани и от България. /БГНЕС,сн архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *