Рамадан Аталай: ДПС е готова да вземе третия мандат – ще преговаря с всички

България ПОЛИТИКА

ДПС е готово да вземе третия мандат за съставяне на правителство като би преговаряло за кабинет с всички партии, включително и с „Възраждане“. Това заяви в „Денят започва“ депутатът от движението Рамадан Аталай.

„Защо да не бъде мандатът в ДПС? Ние сме единствената формация, която сме доказали, че с трети мандат можем да правим правителство. И сега бихме могли да направим като говорим с всички. Защо не и с „Възраждане“? Те бяха моторът на това да движат проблема с 40-те процента (намаляването на емисиите от въглищните централи, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост), които Кирил Петков ги надроби. Ако бяхме почнали с това, че е тръгнало от „Възраждане“ , какво щеше да стане?“, заяви Аталай.

Той допълни, че България се нуждае от правителство, което да изведе страната от кризата, но и за което да бъде поета политическа отговорност.

„Дошло е време всяка партия да носи отговорност. Ако отговорността им е да отидем на следващите избори, ще са отговори и за задълбочаването на кризата у нас, която вече няма да е само икономическа и социална, но и политическа и някои хора ще протриват ръце с апетити за промяна на управленската система у нас, с което ние не сме съгласни“, каза още той.

Рамадан Аталай, който е и заместник-председател на енергийната комисия, коментира и решението на депутатите да задължат правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Той е оптимист за предоговарянето при условие, че управляващите „се активизират“.

Аталай разкритикува кабинетът „Петков“, че е приел плана без да проведе обществено обсъждане и без той да бъде разискван от парламента.

„Като не си влизал в рудник, ами то можеше някоя сутрин, преди да идат в офисите на крипотвалутата, да посетят Мини Марица и да видят за какво става въпрос. Така бяха поети едни ангажименти, които нямаше да са полезни за обществото и България. Освен това са променени напълно и приоритетите за развитие на енергетиката ни. От Плана за възстановяване и развитие решиха, че могат да усвоят едни 1,25 млрд. лв. за батерии които никой не ги е виждал.

Освен това перспективите за намаляването на вредните емисии, тези перспективи са взети на база 2019, а целия план на ЕК върви на база 1990. На база 90-а година ние сме изпълнили критериите. Нашето желание е да обясним на европартньорите, че намаляването на тези 40%, поети като ангажимент, веднъж сме ги изпълнили и втори път – вместо да останат в енергетиката, може да им дадем алтернватива – да бъдат разпределени в други сектори, където да намалим вредните емисии. Част от тези пари ще отидат за саниране на еднофамилни къщи, за инсталиране на фотоволтаици на покривите – така ще намалим производството на енергия с емисии, които се изхвърлят в околната среда“, поясни той.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *