България вече месеци не може да си прибере изпратен за ремонт самолет в Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения преди време за ремонт самолет Ан-30. Това обясни служебнят министър на отбраната Димитър Стоянов. Самолетът не е засегнат от продължаващите военни действия. Но и не може да бъде върнат.

Самолетът е в Украйна от януари 2021 година. По договора с украинската компания машината и двигателите трябваше да преминат през капитален ремонт. Очакванията са след ремонта експлоатацията на произведения през 1975 година да продължи 7 години или 4000 часа. България е платила около 6 милиона и 130 хил. лева без ДДС. Но след войната в Украйна въпросът за връщането на машината стана проблематичен. По време на посещението си в Украйна преди празниците служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. Решение обаче още няма.

„Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са, грубо казано, неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск. Нашите инвестиции там са гарантирани от украинската страна. Въпреки тяхното желание тези гаранции да бъдат опростени бяхме категорични в министерството на отбраната, че такива гаранции няма как да не бъдат сключени, за да бъде защитен финансовият интерес на България“, каза Стоянов.

Самолетът се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”.  Държавите можеха извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. САЩ и Русия обаче напуснаха договора последователно през 2020 и 2021 година. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *