Предстои период с валежи от дъжд и сняг през следващите дни

България ВРЕМЕ ЛЮБОПИТНО

В следващите дни обширен атлантически циклон е на път да върне зимата в голяма част от Европа с валежи от дъжд по целия континент и обилен сняг по планините. На Югоизток ще се оформи област с ниско налягане, която ще донесе валежи и по нашите географски ширини.

В Североизточна България ниската облачност ще се задържи сравнително по-дълго с възможни слаби ръмежи. Над останалите райони денят ще е слънчев, следобед с температури между 8 и 13-14 градуса.

В понеделник сутринта тихото време отново ще създаде условия за мъгли. След това вятърът ще се усили, ще започне бързо увеличение на облачността и до полунощ в крайните западни части на страната ще завали дъжд, по-високо в планините – сняг. Снеговалежите ще са в комбинация със силен вятър.

Вторник и сряда ще са преобладаващо дъждовни – в централните райони на страната, около Стара планина, количествата валежи ще са значителни. С понижението на температурите във вторник вечерта, през нощта и в сряда до обяд дъждът в котловините на Западна България и в някои райони около Балкана ще превали сняг. Навсякъде по проходите в масивите в западната половина на страната ще вали сняг с предпоставки за усложнен зимен трафик.

След временно спиране, в четвъртък привечер, през нощта и в петък отново ще вали, но на по-малко места. Сняг ще падне в планините и някои предпланински масиви на Западна и Централна България.

По време на валежите не се очакват резки температурни аномалии. Дневните показания на термометрите около средата на седмицата ще се движат между 3 и 8-9 градуса. Ще застудее по-осезаемо около времето за традиционните сурвакарски обичаи на 13 и 14 януари в Пернишко и Кюстендилско, когато в часовете призори температурите ще паднат до минус 6 – минус 7 градуса.

/НОВА ТВ, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *