Андрей Райчев: Ако ПП и ДБ не се явят с общи кандидатури за кметове, ГЕРБ ще ги помете

България ПОЛИТИКА

„Отказът на депутатите да подкрепят декларацията на акад. Николай Денков, означава, че вторият мандат няма да се състои, и то не защото тя беше лоша. Можем да очакваме избори на 19 или на 26 март. Това коментира в ефира на БТВ социологът Андрей Райчев.

Внимателно вглеждане в симптоматиката на това, което говорят големите играчи, като че ли обаче показва, че има шанс за правителство с третия мандат. Христо Иванов казва, че трябва да направим всичко, за да не допуснем избори и без ГЕРБ тази работа не може да стане. Тук виждаме основа за преговори“, добави той.

Социолог предрече неуспех на третия мандат, независимо от избора на президента

„Има два много важни приоритета, заради които си струва да се направи правителство – еврозоната и Шенген“. Политиците знаят, че хората не искат избори и всяка партия иска да покаже, че не заради нея вероятно пак ще има такива“, посочи още Райчев.

„Ледът за Христо Иванов е много тънък, защото за ръководството на „Демократична България“ най-важният въпрос е септември 2023 г., когато ще бъде битката за София. Те не могат да вземат някакъв голям дял в парламента, но могат да спечелят столицата“, заяви социологът. „Ако те искат да се подготвят за това, им трябват кристални отношения с „Продължаваме промяната“. Ако двете формации излязат с двама кметове, казусът ще приключи. ГЕРБ ще ги помете“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *