Зеленски: Русия планира продължителна кампания от атаки с дронове, за да „изтощи“ Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Русия планира продължителна кампания от атаки с ирански дронове, за да „изтощи“ Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. По-рано Русия призна, че десетки нейни войници са били убити при един от най-смъртоносните удари на Украйна.

В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

„Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове „Шахид“. Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика“.

Украйна трябва да направи всичко, така че тази цел на терористите да се провали, както всичките им останали, каза още Зеленски и призова към мобилизация силите, които отговарят за въздушната охрана на Украйна. „Само за два дни от началото на годината свалените ирански дронове, използвани за атаки от Русия, са над 80“, посочи още Зеленски. 

Вчера въздушна тревога беше обявена в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. В същото време руските военни съобщават за два свалени дрона, които приближавали пристанищния град Севастопол на окупирания Кримски полуостров. Там се намира руският черноморски флот, който вече няколко пъти е бил обект на атака от украински дронове. 

По-рано в понеделник Русия призна за загинали 63-ма руски военнослужещи при украинския ракетен удар в района на град Макеевка в новогодишната нощ, което разгневи руски националисти, включително депутати, и предизвика искания командирите да бъдат наказани, тъй като са настанили войниците до склад за боеприпаси.

Украинската армия твърди, че при атаката в Макеевка, на около 15 километра източно от Донецк, са били убити 400 руски войници./bnr, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *