Здравните заведения вече искат съгласие за достъп до медицинското ни досие

България

Лечебните и здравните заведения ще имат достъп до електронното здравно досие на гражданите, само след дадено от тях съгласие. Това предвижда Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес. Без съгласие ще може да се действа при спешни състояния, като медиците ще могат да проверят основни данни за пациента и да намерят контакт на негови близки в досието му. 

Електронното здравно досие представлява събраната здравна информация за всеки от нас, записана в националната здравно-информационна система. Първият запис за едно бебе са данните от неговото раждане. Досието включва още ЕГН, информация за проведени медицински прегледи, резултати от изследвания, постъпвания в болница, направени имунизации, предписвани лекарства, деклариран отказ от донорство в случай на смърт, контакт на близки на съответния човек. 

Към момента достъп до своето досие имат само притежателите на квалифициран електронен подпис. 

Такъв достъп ще имат лечебни и здравни заведения, застрахователни дружества, както и държавни органи в определени случаи.Това ще става след дадено съгласие от човека, като начините за това включват онлайн подписване или подаване на електронен документ с електронен подпис, използване на техническо средство за електронен подпис, подписване на хартиен документ. 

При спешни състояния, които изискват медицинска помощ, досието ще бъде достъпно без такова съгласие. Специалистите ще могат да проверят кръвната група на човек, алергии, направени имунизации, прекарани тежки инфекциозни заболявания, хронични болести, провеждано в момента лечение, както и контакт с близък човек, към когото да се обърнат.  /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *