Руските дипломати са напуснали България

България ПОЛИТИКА

Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, са напуснали България заедно със своите семейства.

БГНЕС припомня, че на 2 март Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, заяви Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР.

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп Воскресенский, пълномощен министър и втори човек в руското посолството.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници.

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР

Русия смята експулсирането на двама дипломати от България за откровена провокация и си запазва правото да предприеме ответни мерки, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, разпространено на 3 март. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *