Станчинарски игри – най-масовото събитие за община Петрич в първия ден на 2023г.

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ПЕТРИЧ РЕГИОН

12 станчинарски групи ще излязат на сцената срещу сградата на Община Петрич в първия ден на новата 2023 година, за да прогонят злите духове и да орисат за здраве, благодат и добруване.

Традицията в Петрич се пази десетилетия наред и след пандемията отново оживява.

Стотици ще покажат, че сме съхранили своите обреди, обичаи и ги предаваме на следващите. Община Петрич ще създаде необходимата организация за безпроблемното протичане на Станчинарските игри.

Точно в 12.00 часа на 1 януари ще бъде поставено началото с представяне на първата група – тази на кв. „Изток“.

Всяка станчинарска група ще има на разположение 20 минути, за да покаже хореография, персонажи, маски, обреди. Ясен е и състава на журито, което ще оценява. То ще бъде председателствано от доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а членове на журито ще бъдат: акад. Иван Симеонов – етнограф и фолклорист в БАН, Мартин Влахов – ръководител на ТК „Влахов Денс“ – Бл- д, Георги Славков – музикален директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и Методи Бисерков – директор на Исторически музей – Петрич.

Да си честитим заедно 2023 година! Да посрещнем станчинарските групи и да уважим тяхната подготовка, обич и старание към отколешната традиция!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *