Изпълнен-неизпълнен: Колко мандата са връчили българските президенти досега

ТОП НОВИНИ

Кой държавен глава е връчил най-много

От 1990 г. петимата президенти на България са връчили 34 мандата за съставяне на правителство, 16 от които са върнати изпълнени. Това сочи справка на БТА.

Първият държавен глава на страната Желю Желев е връчил седем мандата за съставяне на правителство, от които пет са върнати изпълнени, а два – неизпълнени. За петте години на поста президентът Петър Стоянов връчва три проучвателни мандата, от които два са върнати изпълнени. За двата си мандата като президент Георги Първанов дава три мандата за съставяне на правителство, като и трите са върнати изпълнени. Държавният глава Росен Плевнелиев връчва девет мандата за съставяне на правителство, два от които са върнати изпълнени, а седем – неизпълнени. Настоящият президент Румен Радев е връчил общо 12 мандата за съставяне на правителство – четири от тях са върнати изпълнени, а осем – неизпълнени.

От 1990 г. до днес в България са били съставени 21 правителства, от които 13 редовни и осем служебни. Четири от 13-те редовни правителства реализират пълния си мандат от четири години – на Иван Костов (1997 – 2001 г.), Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.), Сергей Станишев (2005 – 2009 г.) и третият кабинет на Бойко Борисов (2017 – 2021 г.). С най-кратък мандат от редовните правителства е това на Кирил Петков – от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г.

От осемте служебни правителства с най-дълъг мандат е сегашното с премиер Гълъб Донев (от 2 август 2022 г. – до днес). Президентът Георги Първанов е единственият, който не е назначавал служебно правителство по време на двата си мандата. Румен Радев е назначил най-много – четири, Росен Плевнелиев – две, а Петър Стоянов и Желю Желев по едно. В служебното правителство на Желю Желев е и първата и единствена досега жена премиер на България –Ренета Инджова.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *