Министърът на енергетиката: Няма сделка за газ на двойно по-ниска цена(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Александър Николов отхвърли обвиненията на ГЕРБ

„Сделка за газ на двойно по ниска цена няма“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов относно твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена.

„Не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром”. Към момента проблем за електроенергийната система няма“, обясни той. 

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.

„„Булгаргаз” няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително Българският енергиен холдинг и правителството са приели мерки за това“, каза още Николов.

„Булгаргаз“ отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от „Газпром“. Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на „Булгаргаз“, така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас, твърди енергийният министър.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, смята Николов. По думите му изнесените твърдения от последните два дни не са просто неверни, а са откровени лъжи.

„Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза , за мен е обидно”, каза още министърът на енергетиката.

По думите му въпреки, че има относително успокоение в Щатите относно цените на петрола,  отново се наблюдава растеж на цената. Съответно разходите за производство, на каквито и да е горива в България оперативно нарастват.

В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът миналата година март е бил 210 млн. лв. а през тази е 243 млн. лв. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година, поясни Николов.

Той посочи и че цените на нефта през последния месец са скочили значително, което допринася за високите цени на горивата./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *