Нелегални македонски организации от Пиринско се жалили в КЗК от експремира Бойко Борисов и вицето Красимир Каракачанов

България ЛЮБОПИТНО

Незаконни организации на македонисти от Пиринско атакуваха в съда решение на Комисията за защита от дискриминация, която оставила без движение тяхна жалба срещу българското правителство, експремиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Жалба, че са били дискриминирани, била подадена през юни 2021 г. от Сдружението на античните македонци с председател Иван Гаргавелов, ОМО „Илинден-Пирин“  на Иван Сингартийски, ОМО „Илинден – Сандански” на Димитър Парасков, сдружение „Репресирани македонци в България, жертва на комунистически терор“ на Стоян Василев, сдружение „Македонски клуб за етническа толерантност” с председател Ангел Родонов, правозащитен клуб „Толерантност“ на проф. Стойко Стойков, експредседател на ОМО „Илинден- Пирин“, както и гл. редактор на в. „Народна воля“ Георги Христов.

Жалбата е оставена без движение от КЗД, тъй като не ставало ясно дали е подадена от неправителствени организации или физически лица, като им бил даден срок да отстранят нередовностите. Указанията били да посочат дали имат регистрация и да систематизират оплакванията си за това кога, къде, от кого и с какви действия или бездействия са били дискриминирани или поставени в положение на неравно третиране. Тъй като това не ставало ясно и при поправената им жалба, в която не се посочвала легитимна съдебна регистрация на сдруженията, последвали нови указания, че следва да я посочат дали я подават като физически лица, като посочат конкретни факти и обстоятелства.

Жалбата, която постъпила, била неподписана, поради което е оставена като нередовна от докладчика в петлеченния разширен състав на КЗД, определен за разглеждане на преписката. Отново бил даден 7-дневен срок за отстраняване на нередовностите, но вместо това било изпратено искане за отвод на председателя на състава. С изричен акт той се отвел от делото и неговото място е заето от друг член на комисията. С решение  от 6 октомври 2022 г. заседателният състав на КЗД оставил без разглеждане жалбата поради нередовност и прекратил производството. Решението е атакувано пред Административен съд – Благоевград. При разглеждане на жалбата съдия Димитър Узунов счита, че е неоснователна, и я оставя без разглеждане, като прекратява съдебното производство. Определението подлежи на обжалване пред ВАС. /в. Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *