Разбиха склад, пласирал стари коледни десерти с подправен срок на годност

България

Огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност са открити и и иззети от служители на отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас.

Старите стоки са иззети от магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия, разположени в Северна промишлена зона в града.

шоколади изтекъл срок

ОДМВР БургасПри проведените процесуално-следствени действия е установено наличието на множество захарни, шоколадови и други изделия, на които е заличен срока на годност на производителя и поставен нов от служители на бургаската фирма. Иззети са технически средства /печати, мастило, датчици/ и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове се заличавали, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв.

В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност – над 4 000 артикули с манипулиран срок на годност. Сред тях са шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа.

Има също така желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмане, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки. Стоките са предимно от турски производители, допълват от бургаската полиция.

шоколади изтекъл срок

ОДМВР БургасОткрити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъда поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на БАБХ и предстои да бъдат унищожени.

Констатирано е, че на голяма част от стоката срока на годност е изтекъл преди повече от 5 години. Въпросните изделия са предназначени предимно за деца. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти./дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *