Депутатите приеха промени за размера на минималната заплата

България

Депутатите от комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на второ четене промени, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина. Това стана с гласуваното на второ четене на изменение, предложено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народи представители, с което „минимална работна заплата“ се заменя с „брутна минимална работна заплата“. 

На първо четене в пленарна зала депутатите решиха размерът на минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца. Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от БСП.

Срещу добавянето на определението „брутна минимална работна заплата“ гласуваха депутатите от БСП. Корнелия Нинова определи случилото се в комисията като абсурд. Колегата ѝ и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се бламира определянето на адекватна минимална работна заплата за 2023 г.

Комисия на НС ще обсъди четири предложения за увеличаване на минималната заплата

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС коментира, че са се чули прекалено много разнопосочни мнения, че с предложението в Кодекса на труда, направено от тях, се залага механизъм за определяне на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички постоянни плащания, които се дават от работодателя, като извън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и допълнителни социални придобивки. Тя посочи, че в понятието влиза и клас прослужено време. 

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната“ предлага също минималната работна заплата да се определя като брутна. По думите му това е важно, предвид целта минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средната, която се също се изчислява от НСИ като брутна. 

В момента искаме да вкараме клас прослужено време в рамките на тази минимална работна заплата, поясни депутатът.

Според него предложението на ГЕРБ е подобно, но за разлика от тях от ПП предлагат брутната минимална работна заплата да се определя не на база 12-те месеца от предходната година, каквото е предложението на ГЕРБ, а на база последните две тримесечия, за които има данни от НСИ. 

По думите на Арабаджиев с предложението на ГЕРБ минималната брутна работна заплата става 765 лв., а ако се приеме тяхното предложение в пленарна зала, нейният размер ще е 868 лв. /Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *